Betaald parkeren moet dichtslibben Broekvelden voorkomen

Maandag 11 juli 2011, Algemeen Dagblad, Groene Hart

 

Parkeren op eigen terrein of in de nog te bouwen parkeergarage. Voor de openbare weg van bedrijventerrein Broekvelden gaat een parkeerverbod gelden. De maatregel vormt een onderdeel van de totale opknapbeurt van het bedrijventerrein langs de A12.

 

Het gaat er eindelijk van komen: het aantrekkelijker maken van bedrijventerrein Broekvelden. ,,Doorondernemen op het bedrijventerrein,’’ zo typeert Joop de Groot de op handen zijnde veranderingen. ,,Op dezelfde kavel kunnen ondernemers uitbreiden. Zij krijgen meer bouwmogelijkheden en kunnen ook de hoogte in,’’ laat de voorzitter van de Raad van Industrie en Dienstverlening (RHID) weten.

 

Die uitbreidingsmogelijkheden blijven niet zonder gevolgen. De parkeerdruk en verkeersonveiligheid nemen steeds verder toe. Dat vraagt om het treffen van diverse maatregelen. Die moeten rommelige en hinderlijke verkeerssituaties gaan voorkomen. Dat staat in de nieuwsbrief die de ongeveer 100 ondernemers eind vorige week op de deurmat vonden. Echt veel verrassingen bevatte die overigens niet. De plannen dateren al van 2006 en kosten 4,6 miljoen euro. De provincie en gemeente komen met 1,3 miljoen, respectievelijk 1,55 miljoen euro over de brug. De resterende 1,75 miljoen moeten de ondernemers bijpassen. Dat bedrag denken de ondernemers op twee manieren binnen te halen. In de eerste plaats kopen zij enkele stroken grond van de gemeente voor uitbreiding en verbouwing. De rest moet komen uit de opbrengsten van betaald parkeren. ,,We zitten met te veel blik,’’ onderstreept De Groot de problemen nog maar een keer. ,,Daarom kiezen we voor een centrale oplossing van het parkeerprobleem. Er komt een parkeergarage met 32 vrachtwagenplaatsen op de begane grond. Daar boven komen auto’s. Afhankelijk van de behoefte kunnen we tot vijf lagen bouwen. Hier wordt het betaald parkeren. Met die opbrengst financieren wij de bijdrage van de ondernemers.’’

 

Die parkeergarage komt aan de Europaweg. Een plaats voor een vrachtwagen gaat per jaar ongeveer 1200 euro kosten. Voor het stallen van een personenwagen geldt 425 euro als richtprijs. De ondernemers op Broekvelden hebben geen keus. De gemeente gaat namelijk een parkeerverbod instellen. Ook versmalt zij de wegen van negen naar zeven meter. Verdeeld over het bedrijventerrein komen er langs de rijstroken nog wat parkeerplaatsen. Datzelfde geldt voor de groene middenstroken van de Beneluxweg. Maar daar blijft het bij. Het wordt dus vooral parkeren op eigen terrein of in de parkeergarage. ,,Anders slibt het terrein dicht,’’ weet De Groot. ,,We moeten dit nu gezamenlijk oplossen om in de toekomst door te kunnen ondernemen.’’

 

(Ad van den Herik)