Voorbeeld energiemaatregel

foto bij 3.Condens op de verdamperIJsvrij en schoonhouden verdampers en optimaliseren ontdooicyclus.

Er ontstaat condens bij vries- en koelcellen waar veel vocht in komt door de producten die zijn opgeslagen of wanneer veel wordt in- en uitgeslagen. Condens op de verdamper kan aangroeien tot ijs, bij een verdampertemperatuur onder de 0 °C.

De koudeoverdracht naar de omgeving wordt hierdoor verminderd. Daarom wordt de verdamper vaak elektrisch verwarmd om het ijs te ontdooien. Het energieverbruik hiervan bedraagt ca. 10% van het totale verbruik van een koel- of vriesinstallatie. Te laat ontdooien en te lang ontdooien leidt tot onnodig energieverlies en extra warmte-inbreng. Het starten van de ontdooicyclus gebeurt met de hand of automatisch, middels een schakelklok, en heeft vaak een vaste tijdsduur.

Door het ontdooien te beëindigen met behulp van een thermostaat die de verdampertemperatuur meet, wordt voorkomen dat te lang wordt ontdooid en er onnodig warmte in de cel komt. Een ontdooibeëindigingsthermostaat kost ca. €200,- en is binnen enkele jaren terugverdiend.

Het volledig automatisch starten en stoppen van de ontdooicyclus op basis van sensoren op de verdamper kost aanmerkelijk meer, tot ca. €2000,-, en is alleen rendabel bij grotere installaties met meerdere verdampers.

Het optimaliseren van de frequentie van ontdooiing alleen is een kwestie van de juiste instellingen en is binnen één jaar terug verdiend.